Care sunt criteriile de evaluare ale instituțiilor financiare atunci când soliciți un împrumut?
Analiza cererii este un proces întreprins de creditori pentru a înțelege capacitatea de creditare a unui debitor și pentru a afla în ce măsură acesta este capabil să ramburseze împrumutul și dobânda datorată.
Pasul 1
Instituția financiară îți va cere întotdeauna să furnizezi informații de identificare personală exacte – nume, prenume, cod numeric personal, adresa de reședință declarată și informații de contact.
Pasul 2
Atunci când soliciți un împrumut, o parte din procesul de evaluare a cererii se referă la verificarea veniturilor. Este în regulă dacă trebuie să indici venitul tău, valoarea lunară a obligatiilor bancare și, uneori, valoarea economiilor tale. Este posibil ca instituția financiară să îți ceară să prezinți un extras de cont bancar pentru ultimele luni, dovedind o sumă stabilă și o sursă legală de venit. Pentru companiile mai moderne, un transfer de un leu va fi suficient, oferind o perspectivă informativă suficientă asupra contului bancar al clientului și a capacității de plată. Leul transferat este întotdeauna returnat imediat în contul clientului! Există posibilitatea ca solicitantul să nu aibă un cont bancar, caz în care se va solicita o adeverință de venit.
Pasul 3
Bineînțeles, nu ne putem baza întotdeauna pe informațiile furnizate de potențialul client. Prin urmare, instituțiile financiare folosesc adesea o verificare a solvabilității în mai multe etape, care include sute sau chiar mii de criterii diferite. Această verificare are loc fără știrea clientului și evaluează informațiile găsite în bazele de date publice (registre de credit, registre bancare) și amprenta digitală a clientului.
Pasul 4
O dată ce s-a făcut analiza prealabilă, următorul pas pentru instituția financiară este stabilirea scorului de credit. Fiecare persoană care a cumpărat cel puțin o dată un produs în rate, a obținut un împrumut mic de la un creditor autorizat sau a efectuat plăți regulate către furnizorii de servicii are un scor de credit. Acesta arată cât de conștiincios și onest este împrumutatul și poate facilita o mai bună cooperare cu instituțiile financiare. Cu cât scorul este mai bun, cu atât mai plauzibil va fi ca o instituție financiară să îți acorde împrumutul!
Pasul 5
După ce toate datele au fost verificate, istoricul tău de credit a fost analizat, venitul tău, obligațiile lunare și amprenta digitală au fost verificate și ai primit scorul tău de credit, se ia o decizie pozitivă sau negativă.
DECLINAREA RESPONSABILITĂȚII: Informațiile conținute în cadrul ghidului de educație financiară sunt furnizate numai în scop informativ. Utilizatorul ar trebui să facă întotdeauna propriile analize și să solicite consiliere profesională pentru a se asigura că recomandările furnizate sunt adecvate pentru propria situație. Nu garantăm acuratețea totală, exhaustivitatea sau veridicitatea oricăror sfaturi, opinii, declarații sau alte informații furnizate sau distribuite prin intermediul acestui site web. Prin urmare, orice risc asociat pe baza informațiilor furnizate ar trebui evaluat de fiecare persoană în parte.