Cum să-ți gestionezi datoriile?
Gestionarea datoriilor este un proces complex, dar cu strategiile potrivite și cu determinare, pot fi gestionate și chiar achitate mai repede.
Fă o lista
Primul pas în gestionarea datoriilor este să înțelegi ce și cui datorezi. Adunând toate facturile, extrasele de cont și conturile, fă o listă a datoriilor tale. Include toate cardurile de credit, împrumuturile și toate celelalte datorii pe care le ai. Notezi numele creditorului, numărul de cont, soldul, rata dobânzii și suma de plată.
Fă-ți un buget
Un lucru foarte important pentru a gestiona datoriile este să îți faci un buget. Acesta te va ajuta să ții evidența veniturilor și a cheltuielilor și îți va oferi o idee mai bună despre destinația banilor tăi și despre cât de mult îți poți permite în mod realist să-ți plătești datoria în fiecare lună.
Prioritizarea datoriilor
Este esențială stabilirea priorităților în ceea ce privește datoriile, astfel încât să te poți concentra asupra plății acestora. În general, este o idee bună să te concentrezi mai întâi pe achitarea datoriilor cu dobândă mare. Dacă ai mai multe datorii cu aceeași rată a dobânzii, este posibil să vrei să te concentrezi mai întâi pe soldurile mai mici, deoarece acestea vor fi mai ușor de achitat. Dar asta nu înseamnă că poți sări peste oricare dintre angajamentele tale de credit. Trebuie să rambursezi toate angajamentele de credit pe care ți le-ai asumat.
Fă plățile la timp
Efectuarea plăților la timp este esențială pentru gestionarea datoriilor. Plățile întârziate pot avea ca rezultat penalități de întârziere, rate ale dobânzii mai mari și deteriorarea scorului de credit. Dacă ai nevoie de ajutor pentru a efectua plățile la timp, contactează-ți creditorul și vezi dacă poate colabora cu tine pentru un plan de plată.
Fă mai mult decât plata minimă
Ori de câte ori este posibil, efectuează mai mult decât plata lunară minimă pentru fiecare datorie. Chiar și o mică plată suplimentară se poate aduna în timp și poate reduce semnificativ costul total al datoriei.
DECLINAREA RESPONSABILITĂȚII: Informațiile conținute în cadrul ghidului de educație financiară sunt furnizate numai în scop informativ. Utilizatorul ar trebui să facă întotdeauna propriile analize și să solicite consiliere profesională pentru a se asigura că recomandările furnizate sunt adecvate pentru propria situație. Nu garantăm acuratețea totală, exhaustivitatea sau veridicitatea oricăror sfaturi, opinii, declarații sau alte informații furnizate sau distribuite prin intermediul acestui site web. Prin urmare, orice risc asociat pe baza informațiilor furnizate ar trebui evaluat de fiecare persoană în parte.