Ce trebuie să faci dacă întâmpini dificultăți în îndeplinirea obligațiilor de credit

Plata la timp este un lucru esențial dacă ai contractat un împrumut. Cu toate acestea, uneori în viață apar situații neașteptate, din cauza cărora termenul de plată nu este respectat sau în urma cărora situația financiară și capacitatea de a îndeplini obligațiile se înrăutățesc în mod neașteptat. Ce este de făcut în astfel de cazuri?

Reducere cheltuielile

Dacă ai observat că nivelul venitului tău lunar nu este suficient pentru a-ți acoperi cheltuielile obișnuite și obligațiile de credit, încearcă, în primul rând, să găsești modalități de reducere a costurilor. Atunci când te confrunți cu dificultăți financiare, cel mai important lucru este să continui să respecți în mod disciplinat angajamentele asumate și să reduci costurile care nu sunt vital necesare pentru supraviețuire – divertisment, îmbrăcăminte, călătorii etc. De asemenea, este posibil să reduci cheltuielile în categoriile de produse de nevoi primare, de exemplu, alegând o alternativă mai ieftină în gama de produse alimentare, transportul public în loc de mașina personală, etc.

Discută cu instituția financiară

A intra în dificultăți financiare este întotdeauna neplăcut, dar în astfel de cazuri, trebuie să contactezi compania față de care ai obligații financiare. Numai o comunicare promptă și sinceră te va scuti de penalități de întârziere și va crește șansele de a ajunge la un acord cu compania de credit privind suspendarea creditului, amânarea plăților, un nou program de plată, rate reduse sau, de exemplu, o plată regulată redusă.

 Efectuează plăți dacă este posibil

Este esențial să faci toate plățile pe care le poți face, chiar dacă nu ai primit încă acordul instituției tale financiare. Acest lucru se datorează faptului că, de obicei, comisioanele de întârziere vor continua să se acumuleze, iar dacă nu faci plăți, situația ta s-ar putea înrăutăți.

 Economisește de astăzi

Este important să ai economii pentru situațiile de urgență. A avea la dispoziție o sumă suplimentară de bani te ajută să eviți problemele, fie că este vorba de 500 de euro pentru a ieși din cncurcătură, fie că este vorba de trei luni de cheltuieli de întreținere. Nu va fi nevoie să te împrumuți atunci când se strică ceva dacă ai destui bani în rezervă și vei putea plăti facturile fără întrerupere. Principala provocare este să îți construiești fondul de urgență, ceea ce presupune să cheltuiești mai puțin decât câștigi.

Ce să nu faci în această situație?

Nu pretinde că nu există o problemă.

Nu recurge la un nou împrumut pentru a acoperi obligațiile din împrumutul anterior

Nu încerca să eviți comunicarea cu creditorul tău

DECLINAREA RESPONSABILITĂȚII: Informațiile conținute în cadrul ghidului de educație financiară sunt furnizate numai în scop informativ. Utilizatorul ar trebui să facă întotdeauna propriile analize și să solicite consiliere profesională pentru a se asigura că recomandările furnizate sunt adecvate pentru propria situație. Nu garantăm acuratețea totală, exhaustivitatea sau veridicitatea oricăror sfaturi, opinii, declarații sau alte informații furnizate sau distribuite prin intermediul acestui site web. Prin urmare, orice risc asociat pe baza informațiilor furnizate ar trebui evaluat de fiecare persoană în parte.