Autolaenu taotlemine

Autolaenu või liisingu taotlemine võib olla keerukas ja hirmutav protsess, eriti neile, kellel on autondusvaldkonnas vähe kogemusi. Laenu taotlemisel on mitmesuguseid asjaolusid, mida silmas pidada, alustades sellest, millist liiki laenu või liisingut sa oma hetke finantsolukorras võtta saad ning millist autot soetada soovid.

Usaldusväärsus

Auto ostmisel on oluline selle usaldusväärsus. See tähendab, et peaksid uurima erinevate autobrändide kohta ning tegema kindlaks, millised neist toodavad kõige töökindlamaid sõidukeid, millel esineb aja jooksul kõige vähem vigu. Lisaks tasub lugeda klientide tagasisidet, kuna see võib anda vajalikke teadmisi auto kvaliteedi ja usaldusväärsuse kohta.

Omadused

Mõtle, millised omadused on sinu jaoks olulised. Kas otsid kõige uhkemate tulede ja viledega sõidukit või oled igati rahul baasmudeliga? Vahest otsid midagi, mis jääb sinna kuskile vahele? Ka hind võib siin oma rolli mängida; teatud funktsioonide lisamine võib tõsta auto baashinda ning seda tasub kindla eelarve korral kindlasti arvesse võtta.

Kütusesäästlikkus

Kütusekulu on auto valimisel väga oluline tegur. Sinu vajadustele sobivaima ning kütusesäästlikuima auto valimisel tasub silmas pidada auto eeldatavat läbisõitu ja kütusesäästlikkuse reitingut. Osa sõidukeid tarbivad vähem kütust kui teised ning seda tasuks auto soetamise otsustamisel arvesse võtta.

Ohutus

Autoostu kaaludes peaks esmakohal olema ohutus – loe sõidukite ohutusaruandeid ning kõrvuta ja võrdle omavahel ohutushinnanguid. Ohutushinnangutega kursisolek aitab otsustamist lihtsustada.

Proovisõit

Enne ostu tegemist on väga oluline autot proovida. Saad katsetada auto ohutusomadusi, võimsust, kiirendust ning salongi mürataset. Lülita sisse õhukonditsioneer ning veendu, et ventilatsioon on korralik. Uuri salongi ja vaata, kas see on mugav ning hästi ehitatud. Proovisõit aitab sul otsustada, kas auto sobib sinu elustiiliga ning on heas korras.

Eelarve

Auto ostmisel on oluline panna paika oma eelarve. Hea ettekujutus eelarvest ning sellest, mida endale lubada saad, aitavad piirata autode valiku just sulle rahakotisõbralike mudeliteni. Lisaks saad otsustada, kas soovid ostu eest tasuda oma raha eest või kasutada laenurahastust, sõltuvalt sellest, milline valik sulle kõige paremini sobib. Enamik inimesi otsustab kasutada mingil moel laenurahastust, kas laenu või liisingu näol. Uuri erinevaid rahastusvõimalusi, et leida just endale sobivaim.

Kasutamine

See on väga oluline kaalutegur. Kui oled autoroolis iga päev ja plaanid autot kasutada mitu aastat, siis võib sulle sobida autolaen. Kui soovid aga kasutada autot vaid aeg-ajalt ning eelistad uusimaid lisasid, siis võib sulle sobida paremini liising.

Krediidiskoor

Enne autolaenu taotlemist on oluline kontrollida oma krediidiskoori. Krediidiskoori teadmine aitab sul paremini mõista sulle pakutavaid intressimäärasid ning saada teada, kas oled laenukõlblik. Mida kõrgem on su krediidiskoor, seda tõenäolisemalt sulle laenu antakse ning seda paremat intressimäära pakutakse.

Intressimäär

Parima intressimäära otsimine aitab säästa laenu eluea jooksul märkimisväärse summa. Erinevad laenupakkujad pakuvad erinevaid intressimäärasid ning seega tasub enne pakkumise vastuvõtmist kindlasti erinevaid pakkumisi omavahel võrrelda. Lisaks pea meeles, et pikema tähtajaga laenude kuumakse on tavaliselt väiksem, kuid laenu kogumaksumus suurem.

Sissemakse

Enamik laenupakkujad nõuavad enne autolaenu väljastamist vähemalt väikest sissemakset. Rusikareegel on see, et mida rohkem sisse maksad, seda paremad tingimused saad. Sissemakse aitab saada paremad laenutingimused ning võib koguni tuua kaasa madalama intressi ja/või igakuised maksed.

Kogumaksumus

Autolaenu võtmisel tasub pidada silmas laenu kogumaksumust, sh registreerimine, kindlustus ja parandustööd, mis kõik lisanduvad sõiduki ostuhinnale. Eelnev uurimistöö aitab sul oma eelarvet täpsemalt määratleda ning kindlustada, et autolaen läheb tõesti asja ette.

DISCLAIMER: The information contained within the financial literacy tool is provided for informational purposes only. The user should always do their own research and seek professional advice to ensure that the recommendations provided are suitable for their own situation. We do not guarantee the total accuracy, completeness, or reliability of any advice, opinion, statement, or other information displayed or distributed through this website. Therefore, any reliance on the information provided is solely at your own risk.