Marrja e një kredie për të blerë makinë

Marrja e një kredie ose qiraje për makinë mund të jetë një proces kompleks dhe frikësues, veçanërisht për ata me pak përvojë në sektorin e automobilave. Ka disa momente të cilat duhet të mbahen parasysh ndërkohë që aplikoni për këtë kredi, duke nisur me gjëndjen tuaj aktuale financiare, deri tek lloji i kredisë ose qirasë që po kërkoni për makinen që dëshironi.

Besueshmëria

Kur blini një makinë, duhet të siguroheni se është e besueshme. Kjo do të thotë të hulumtosh marka të ndryshme për të përcaktuar se cila prodhon vazhdimisht një automjet veçanërisht të besueshëm me më pak probleme në linjë. Për më tepër, kontrolloni komentet e klientëve, pasi ato mund të ofrojnë një pasqyrë të dobishme për cilësinë dhe besueshmërinë e një makine.

Veçoritë

Konsideroni se cilat veçori janë të rëndësishme për ju. Jeni duke kërkuar për një automjet me të gjitha opsionet dhe aksesoret e fundit, apo jeni të kënaqur për një model ndoshta edhe më te vjetër, por që ju nevojitet, apo për diçka në mes të dy opsioneve. Sigurisht që ajo që do të bëjë diferencën është vlera e mjetit; disa veçori priren të shtojnë koston bazë të një makine, gjë që është thelbësore për t’u marrë parasysh kur keni të ardhura te përcaktuara.

Ekonomia e karburantit

Sa karburant parashikon makina të harxhojë është një tjetër faktor thelbësor kur vendos për të blerë një makinë. Ia vlen të merrni parasysh kilometrazhin qe ka bere makina si edhe llojin e karburantit të makinës, që më pas të shikoni shpenzimin që do të sjellë dhe se si përshtatet me të ardhurat tuaja. Disa automjete janë më efikase në karburant se të tjerët, kështu që kjo duhet të luajë një rol në vendimmarrjen tuaj kur blini një makinë.

Siguria

Siguria duhet të jetë gjithmonë e para qe merret parasysh në blerjen e një makine – hulumtoni rishikime të sigurisë për automjetet që po shqyrtoni dhe krahasime krah për krah të vlerësimeve të sigurisë. Njohja e vlerësimeve të sigurisë mund t’ju ndihmojë të vendosni.

Bëni një test me mjetin që dëshironi të blini

Është e rëndësishme të udhëtoni me këtë makinë, përpara se të bëni blerjen e saj. Testoni veçoritë e sigurisë, fuqinë, përshpejtimin dhe zërin në kabinë. Ndizni AC ose ngrohni dhe kontrolloni për ventilim e duhur. Hidhini një sy pjesës së brendshme për t’u siguruar që është e rehatshme dhe e ndërtuar mirë. Kur bën një provë përpara se të bësh blerjen e mjetit, ju ndihmon të vendosni nëse makina i përshtatet stilit tuaj të jetesës dhe është në gjendje të mirë.

Buxheti

Është thelbësore të merrni parasysh buxhetin tuaj kur zgjidhni një makinë. Duke pasur një zotërim të mirë të buxhetit tuaj dhe atë që mund të përballoni do të ndihmojë në ngushtimin e opsioneve të makinës suaj tek ato që janë më të përshtatshme për portofolin tuaj. Për më tepër, përcaktoni nëse duhet të paguani para në dorë ose të financoni blerjen, në varësi të opsionit që funksionon më mirë për ju. Shumica e njerëzve duhet të realizoje blerjen, përmes një kredie ose një qiraje. Kërkoni opsione të ndryshme financimi për të gjetur atë që funksionon më mirë për ju.

Përdorimi

Ky është një faktor i rëndësishëm për t’u marrë parasysh. Nëse jeni një shofer i përditshëm dhe planifikoni ta mbani makinën për disa vite, atëherë një kredi për veturë mund të jetë mënyra për mirë. Nga ana tjetër, dhënia me qira mund të jetë alternativa më e mirë nëse planifikoni të përdorni makinën herë pas here dhe jo që ta keni mënyrë jetese.

Rezultati i historisë së kreditimit Përpara se të aplikoni për një kredi për makinë, është e rëndësishme të kontrolloni rezultatin tuaj të kreditimit. Njohja e këtij rezultati, do t’ju ndihmojë të kuptoni më mirë llojet e normave të interesit që do t’ju ofrohen dhe nëse keni të drejtë edhe për një kredi. Sa më i lartë rezultati juaj, aq më shumë ka të ngjarë që të miratoheni për një kredi dhe të merrni një normë më të mirë interesi.

Norma e interesit

Blerjet për normën më të mirë të interesit mund t’ju ndihmojnë të kurseni shumë para gjatë gjithë jetës së kredisë. Huadhënës të ndryshëm kanë tarifa të ndryshme, kështu që krahasimi i ofertave është i rëndësishëm përpara se të vendosni. Për më tepër, zgjedhja e një kredie me një afat më të gjatë kredie zakonisht ndikon në pagesa më të ulëta mujore, por kostoja totale e kredisë do të jetë më e lartë.

Parapagim

Shumica e huadhënësve kërkojnë të paktën një paradhënie të vogël kur marrin një kredi për një makinë. Në përgjithësi, sa më shumë të mund të ulni pagesën, aq më e mirë do të jetë marrëveshja e bërë. Parapagimi gjithashtu ju ndihmon të merrni kushte më të mira për një kredi dhe madje mund të zvogëlojë normën e kërkuar të interesit dhe/ose pagesën mujore.

Kostoja totale për të paguar

Sigurohuni që të merrni parasysh koston totale të marrjes së një kredie për një makinë, duke përfshirë regjistrimin, sigurimin dhe riparimet, përveç çmimit të blerjes së automjetit. Bërja e një kërkimi të vogël mund t’ju ndihmojë të buxhetoni më saktë dhe të siguroheni që kredia juaj e makinës ia vlen vërtet.

MOFIMI: Informacioni i përfshirë në platformën e edukimit financiar ofrohet vetëm për qëllime informative. Përdoruesi duhet të bëjë gjithmonë kërkimin e tij dhe të kërkojë këshilla profesionale për t'u siguruar që rekomandimet e dhëna janë të përshtatshme për situatën e tyre. Ne nuk garantojmë saktësinë, plotësinë ose besueshmërinë totale të ndonjë këshille, opinioni, deklarate ose informacioni tjetër të shfaqur ose të shpërndarë përmes kësaj faqeje interneti. Prandaj, çdo mbështetje në informacionin e dhënë është vetëm risk i juaji.