Kā plānot hipotekārā kredīta aizņemšanos

Pieteikšanās hipotekārajam kredītam var būt diezgan piņķerīgs uzdevums. Noteikti laikietilpīgs. Ir daudz faktoru, kas jāņem vērā un jāsaprot, pirms liec parakstu uz līguma.

Kredītreitings

Tavs kredītreitings un kredītvēsture ir viens no svarīgākajiem faktoriem, ko aizdevēji vērtēs, lai noteiktu vai tavs kredīta pieprasījums tiks apstiprināts. Tādēļ sāc par savu kredītreitingu domāt jau šodien, veicot disciplinētu un laicīgu esošo parādsaistību izpildi.

Aizdevuma veids

Pirms hipotekārā aizdevuma procesa uzsākšanas, tev ir jāizvērtē savas vajadzības un jāizlemj, kurš aizdevuma veids ir vispiemērotākais. Dažādiem kredītu veidiem ir atšķirīgi termiņi un procentu likmes, tāpēc ir svarīgi saprast atšķirības.

Saņem bankas piedāvājumu

Daudzi īpašumu pārdevēji labprātāk izskata tos potenciālos pircējus, kuriem banka jau ir apstiprinājusi aizdevuma izsniegšanu. Tas nenozīmē, ka banka šo naudu jau ir pārskaitījusi uz tavu norēķinu kontu, bet gan apstiprinājusi, ka tu kvalificējies noteiktas aizdevuma summas saņemšanai. Šāds iepriekšējais apstiprinājums palīdzēs arī tev skaidrāk izvērtēt sava budžeta iespējas un nenopirkt kaut ko dārgāku, kā esi sākumā iecerējis.

Neiztērē visu savu budžetu

Pirms piesakies hipotekārajam kredītam noskaidro, cik daudz tu faktiski vari atļauties iztērēt. Nodefinē savu ikmēneša budžetu, kas ietver šā brīža regulārās izmaksas, kredīta maksājumus, jaunās potenciālās saistības u.tml. Esi reālistisks un pārliecinies, vai ikmēneša hipotekārā kredīta maksājumi iekļaujas tavās budžeta iespējās.

Parādu-ienākumu rādītājs (DTI)

Zema parāda attiecība pret ienākumiem parasti liecina par to, ka potenciālais klients efektīvi pārvalda savu budžetu un apzinās, cik lielas saistības var uzņemties. Finanšu iestādes parasti vēlas redzēt zemus DSTI koeficientus, jo tās nebūs gatavas izsniegt naudu cilvēkam, kuram šīs saistības radīs nesamērīgu finanšu slogu. Mēģini savu DSTI rādītāju noturēt 40% robežās, proti, lai tavas parādsaistības nepārsniedz 40% no taviem kopējiem neto ienākumiem.

Izvērtē vairāku kredītiestāžu piedāvājumus

Nekautrējies, uzzvani vai uzraksti bankām! Veic izpēti, lai iegūtu labāko iespējamo procentu likmi un aizdevuma nosacījumus. Noteikti iekļauj budžetā līguma slēgšanas izmaksas un citas saistītās maksas, kas aizdevējiem var atšķirties. Atceries, ka tev nav jāņem aizdevums tieši pie tās bankas, kurā tev ir atvērts norēķinu konts. Tu droši vari šādu aizdevumu saņemt arī pie jebkuras citas reģistrētas bankas.

Pirmā iemaksa

Hipotekārais kredīts netiek piešķirts bez pirmās iemaksas, kas parasti tiek segta no paša klienta uzkrājuma. Pirmās iemaksas apmērs var atšķirties dažādiem īpašumu tipiem un arī starp pašām kredītiestādēm. Visbiežāk pirmās iemaksas amplitūda svārstās 15-30% apmērā, tomēr Latvijā to var būtiski samazināt, piesakoties Altum programmai, kas paredzēta jaunajiem speciālistiem līdz 35 gadu vecumam. Pirmo iemaksu ir jāplāno un jāuzkrāj jau iepriekš. Turklāt, jo lielāka ir pirmā iemaksa, jo mazāks būs mēneša maksājums un arī kopējās kredīta izmaksas termiņa beigās.

Bez notāra neiztikt

Lai noslēgtu līgumu un iereģistrētu pirkumu zemesgrāmatā, tev būs nepieciešams notārs. Apzini vairākus sev tuvumā esošos notārus, lai noskaidrotu par kādām cenām viņi sniedz savus pakalpojumus, un izvēlies sev atbilstošāko.

Valsts atbalsta programmas

Šobrīd Latvijā ir dažas valsts atbalsta programmas, kas domātas pirmā mājokļa iegādei. Papēti šo programmu piedāvājumu un pārliecinies par savu atbilstību programmu kritērijiem. Tādējādi vari ne tikai samazināt pirmo iemaksu, bet arī pretendēt uz izdevīgākiem pirkuma nosacījumiem.

ATRUNA: Finanšu pratības rīkā ietvertā informācija ir sniegta tikai informatīvos nolūkos. Lietotājam vienmēr pašam jāveic izpēte vai jāvēršas pie profesionāla un sertificēta konsultanta, lai pārliecinātos, ka sniegtie ieteikumi ir piemēroti katra individuālajai situācijai. Mēs negarantējam šajā tīmekļa vietnē sniegto vai izplatīto padomu, atzinumu, paziņojumu vai citas informācijas pilnīgu precizitāti vai ticamību. Tāpēc katram ir jāizvērtē riski, kas saistīti ar paļaušanos uz sniegto informāciju.