Padomi, kā neiekrist krāpnieku nagos, izskatot aizdevuma iespējas

Mūsdienu tehnoloģijas un internets ir padarījis krāpniekus krietni viltīgākus un nekaunīgākus kā agrāk. Tas nereti apgrūtina iespējas pasargāt sevi no krāpnieciskām darbībām. Pieaugot tiešsaistes aizdevumu popularitātei, arī krāpnieki ir aktivizējušies, mēģinot no cilvēkiem izvilināt banku kontu datus un naudu. Tādēļ ir īpaši svarīgi spēt laikus identificēt, kurš aizdevējs ir godīgs un kurš par tādu tikai izliekas.

Kreditēšanas licence

Vienmēr pārliecinies, ka tevis izvēlētais aizdevējs ir saņēmis kreditēšanas licenci likumā noteiktajā kārtībā. Šo informāciju var iegūt publiskajās datubāzēs, ko veido un uztur nozares regulatori. Latvijā šādu informāciju publisko FKTK (Latvijas Banka), kā arī Patērētāju tiesību aizsardzības centrs. Tikai sadarbība ar licencētu aizdevēju aizsargās tavas patērētāja tiesības strīdu gadījumā.

Veic priekšizpēti

Ir būtiski pārbaudīt publiskajā telpā pieejamo informāciju par konkrēto aizdevēju, kuru esi izvēlējies vai kurš tevi ir uzrunājis ar individuālu piedāvājumu. Pārbaudi citu klientu atsauksmes un sūdzības sociālajos tīklos, kā arī, piemēram, www.sudzibas.lv. Ja tu gadījumā plāno iegādāties lielāku pirkumu, tad ir vērts apsvērt arī jurista piesaisti, kurš palīdzēs dokumentu sagatavošanā un pārbaudē, kā arī pārliecināsies, ka izvēlētais aizdevējs ir leģitīms un godīgs.

Respektabls aizdevējs

Sadarbojies tikai ar tādiem aizdevējiem, kas pārbauda potenciālo klientu kredītvēsturi, ienākumus un aktīvus. Esi piesardzīgs pret aizdevējiem, kuri neveic rūpīgas pārbaudes un kuri sola kredītu bez jebkādu apliecinājumu iesniegšanas. Tāpat vienmēr pievērs uzmanību līgumā vai piedāvājumā ierakstītajām detaļām un pamani neatbilstības, piemēram, nepareizā personas informācijā, bankas kontā, personas kodā vai nodokļu maksātāja numurā.

Pārliecinieties, vai aizdevējam ir fiziskā adrese un vai viņa mājaslapā ir pietiekami daudz informācijas, kas izskaidro sniegtos pakalpojumus, produktus un aizdevuma saņemšanas procesu. Šajā mājaslapā jābūt atrodamām arī ar kredītu saistītajām izmaksām, piemēram, cenrādī vai informatīva kalkulatora veidā.

Neveic priekšapmaksu

Normālos apstākļos neviens godprātīgs kredītdevējs no tevis nepieprasīs priekšapmaksas veikšanu vēl pirms tu esi parakstījis kredītlīgumu. Īpaši uzmanies no tiem “aizdevējiem”, kuri paši tev zvana, solot neticami lētus aizdevumus, neatkarīgi no tavas kredītvēstures. Visbiežāk klausules otrā pusē dzirdēsi krāpnieku, kurš tikai vēlēsies no tevis izkrāpt naudu vai bankas datus.

Nedalies ar informāciju, kas nav nepieciešama kredīta apstrādei

Izvairies no aizdevējiem, kuri tev prasa piekļuvi bankas kontam, piemēram, paroļu vai SmartID koda formā. Nekad nesniedz šādu informāciju aizdevējam un tūdaļ pārtrauc sarunu. Ja tava banka prasa apstiprināt autorizāciju ar SmartID aplikāciju, viņi nekad neliks tev nosaukt ekrānā redzamo kodu.

Pārbaudi un vēlreiz pārbaudi

Noteikti lūdz, lai tev izskaidro visu par pieteikšanās procesu. Likumīgiem un godprātīgiem aizdevējiem šis process būs pārredzams, un tas neietvers slēptās izmaksas. Noteikti jautā par aizdevuma noteikumiem un nosacījumiem, un jebkādām papildu maksām, piemēram, kredīta apstrādes vai līguma slēgšanas izmaksām.

Uzticies savai priekšnojautai

Ja tev kaut kas šķiet pārāk labs, lai būtu patiesība, visdrīzāk, ka tā arī nav patiesība. Tādēļ nepadodies impulsam, jo pieteikties aizdevumam var vienmēr, bet atgūt zaudēto naudu – to gan vienmēr nevar.

Pārliecinies par aizdevuma summu

Pirms līguma parakstīšanas vai maksājumu veikšanas aizdevējam pārliecinies, ka līguma summa ir precīza un sakrīt ar to, ko esi pieprasījis vai par kādu esi rakstiski vienojies.

Tici tikai rakstītajam

Nodrošini to, ka jebkura mutiska vienošanās vai aizdevēja solījums tiktu noformēts rakstiski. Tas pasargās tevi no slēptajām izmaksām un viltus solījumiem.

Ziņo par krāpniecību

Visbeidzot, ja uzskati, ka esi kļuvis par krāpšanas upuri, sazinies ar likumsargājošajām iestādēm, piemēram, Valsts policiju, lai ziņotu par pārkāpumu. Tāpat ir vērts par krāpniecisku gadījumu informēt arī Patērētāju tiesību aizsardzības centru, kas savas kompetences ietvaros palīdzēs aizstāvēt tavas tiesības un pieņemt noteiktus lēmumus attiecībā pret komersantu, kurš veicis krāpnieciskas darbības.

Ievērojot šos piesardzības pasākumus un saglabājot modrību, tu vari pasargāt sevi no krāpniekiem.

ATRUNA: Finanšu pratības rīkā ietvertā informācija ir sniegta tikai informatīvos nolūkos. Lietotājam vienmēr pašam jāveic izpēte vai jāvēršas pie profesionāla un sertificēta konsultanta, lai pārliecinātos, ka sniegtie ieteikumi ir piemēroti katra individuālajai situācijai. Mēs negarantējam šajā tīmekļa vietnē sniegto vai izplatīto padomu, atzinumu, paziņojumu vai citas informācijas pilnīgu precizitāti vai ticamību. Tāpēc katram ir jāizvērtē riski, kas saistīti ar paļaušanos uz sniegto informāciju.