Kaip taupyti pinigus ir planuoti asmeninius finansus

Asmeninis biudžetas yra būtinas visada. Bet jis ypač svarbus dabar, kai visame pasaulyje stebimi stagnacijos, greitos infliacijos ir energetinių išteklių kainų augimo ženklai. Gerai apgalvotas biudžetas ir suplanuotos išlaidos padės įveikti finansinius sunkumus ir išsaugoti ekonominę gerovę.

Biudžeto planavimą galima apibūdinti viena paprasta taisykle – reikia išleisti mažiau, nei uždirbama. Tačiau kasdieniame gyvenime ši formulė ne visada veikia, nes skiriasi mūsų poreikiai, pinigų leidimo įpročiai ir troškimai. Sudarant biudžetą ekspertai paprastai rekomenduoja parengti išsamų biudžetą. Čia rasite pagrindinius principus ir taisykles, kurios padės sėkmingiau planuoti savo finansus ir išlaidas.

Nustatykite tikslą

Tarkime, nusprendėte pradėti planuoti biudžetą. Tam dažniausiai yra priežastis, pavyzdžiui, norite sumažinti reguliarias ir nereguliarias išlaidas, norite pradėti taupyti ateičiai arba norite taupyti dideliam pirkiniui ir pan. Aiškus tikslas ir aiškūs terminai bus kaip pažadas patiems sau ir padės tiksliai įvertinti, kiek turėsite keisti pinigų leidimo įpročius, kad pasiektumėte tikslą.

Formuokite įprotį

Įprotis paprastai suformuojamas per du mėnesius. Tada turite atkreipti daugiau dėmesio į tai, kaip leidžiate pinigus, ir save disciplinuoti. Pasistenkite šiuo metu gyventi taupiai ir venkite impulsyvių pirkinių. Po 60 dienų pastebėsite, kad neleisti pinigų tapo lengviau, nei juos leisti!

Stebėkite savo išlaidas

Ekspertai rekomenduoja reguliariai stebėti pinigų srautą. Tai padės matyti daugiau galimybių, kaip sutaupyti, ir formuoti taupymo įprotį. Per pirmuosius tris–šešis mėnesius turėsite galimybę suprasti, kokios reguliarios ir nereguliarios išlaidos sudaro biudžetą ir kiek turėtumėte jas sumažinti. Stebint išlaidas rekomenduojama naudoti lentelę („MS Excel“) ar vieną iš programų (YNAB, „Spendee“, „MS My money“ ir kt.), kurioje galėsite fiksuoti ir stebėti išlaidas pagal poziciją. Kiek įmanoma detaliau suskirstykite išlaidas, pavyzdžiui, maistas, higienos prekės, kultūra, apgyvendinimas, komunaliniai mokesčiai, vakarėliai, alkoholis, mokslai, socialinė žiniasklaida, transportas, kelionės, apranga, dovanos, dideli pirkiniai, paskolos ir t. t. Kiekvieną mėnesį įvertinkite išlaidas pagal pozicijas ir stebėkite, kurias konkrečias išlaidas galite sumažinti, taigi ir sutaupyti pinigų.

Padenkite bazines išlaidas

Bazinės išlaidos paprastai yra reguliarios išlaidos, susijusios su būstu ir finansiniais įsipareigojimais, pavyzdžiui, paskola bankui. Tai išlaidos, kurios turi terminus, ir jų negalima atidėti, norint sutaupyti pinigų. Išlaidos maistui taip pat laikomos bazinėmis išlaidomis, tačiau jas galite sumažinti reguliariai peržiūrėdami pirkinių krepšelį ir rinkdamiesi pigesnes alternatyvas.

Išleiskite mažiau nebūtinoms prekėms

Pirmiau minėta taisyklė veda mus prie kitos – išleiskite mažiau toms prekėms, kurios nėra gyvybiškai svarbios. Jei norite sutaupyti pinigų, jums nereikia brangiausių batų ir dizainerio rankinės. Pabandykite rasti kokybės, prekių ženklo ir kainos pusiausvyrą pirmiausia kreipdami dėmesį į daikto funkcionalumą.

Venkite gyvenimo būdo infliacijos

Dažnai nutinka taip, kad padidėjus pajamoms padidėja ir išlaidos, nes norima įsigyti daugiau ir brangiau. Tačiau didesnės pajamos nereiškia, kad turite išleisti daugiau. Šiuo atveju kyla pavojus įsisukti į nenutrūkstamą ratą – pradėjus daugiau uždirbti, pradedama daugiau išleisti, didėja poreikiai ir finansiniai įsipareigojimai, o tai verčia dar labiau dirbti siekiant dar daugiau uždirbti ir t. t. Galiausiai pasieksite uždarbio ir produktyvumo ribas ir turėsite gyventi nuo atlyginimo iki atlyginimo. Todėl ir toliau leiskite pinigus protingai ir neapleiskite taupymo įpročio. Negalite kontroliuoti automobilio kainos, tačiau galite pasirinkti automobilį, kurį galite sau leisti.

Nepriimkite greitų sprendimų dėl paskolų

Jei jūsų pajamos ir išlaidos stabilios ir jums pavyksta reguliariai atidėti pinigų, visada atsargiai įvertinkite, ar jums reikia paskolos didesniam pirkiniui, ar visgi galite dar šiek tiek pataupyti ir įsigyti patys. Neskubėkite imti kreditų ir įsipareigoti finansiškai. Be to, jums ne visada reikia maksimalios banko siūlomos paskolos, pavyzdžiui, perkant namą ar automobilį.

Jei nusprendėte imti paskolą, tačiau norite ir toliau taupyti, skirkite daugiau laiko banko ir kitų finansinių institucijų pasiūlymams įvertinti. Atkreipkite dėmesį į paskolos suteikimo mokesčius, palūkanų normas, papildomas su paskola susijusias išlaidas ir pasirinkite pigiausią variantą.

Bent 10–20 proc. atidėkite į taupomąją sąskaitą

Nepamirškite reguliariai į taupomąją sąskaitą atidėti bent 10–20 proc. nuo grynųjų pajamų arba pabandykite susikurti saugos pagalvę iš 3–6 mėnesių uždarbio. Tuomet, jei prarastumėte darbą ar patirtumėte didelių ir netikėtų išlaidų, nereikės skolintis daugiau, nei galėtumėte ramiai grąžinti. Visada geriau taupyti atskiroje sąskaitoje, kurios nenaudojate kasdieniams mokėjimams atlikti, pavyzdžiui, taupomojoje sąskaitoje. Taip pat pastebėsite, kad naudinga pasinaudoti daugelio bankų siūlomu išlaidų limitu. Kitais atvejais taip pat galite taupyti grynuosius pinigus, tačiau atkreipkite dėmesį į vietos, kurioje laikysite pinigus, saugumą.

DISCLAIMER: The information contained within the financial literacy tool is provided for informational purposes only. The user should always do their own research and seek professional advice to ensure that the recommendations provided are suitable for their own situation. We do not guarantee the total accuracy, completeness, or reliability of any advice, opinion, statement, or other information displayed or distributed through this website. Therefore, any reliance on the information provided is solely at your own risk.