Cum să economisești bani și să planifici situația financiară personală

Bugetul personal este vital în orice moment. Cu toate acestea, este deosebit de important acum, când în economia mondială se pot observa semne de stagnare, inflație rapidă și creșterea prețurilor resurselor energetice. Un buget bine gândit, cu costuri previzibile, te va ajuta să depășești dificultățile financiare și să îți menții bunăstarea economică.

Planificarea bugetului poate fi caracterizată de o singură regulă simplă – cheltuiește mai puțin decât câștigi. Cu toate acestea, în viața de zi cu zi, această formulă nu funcționează întotdeauna, deoarece fiecare dintre noi are nevoi individuale, obiceiuri de cheltuire a banilor și, de asemenea, dorințe. Experții recomandă, de obicei, să te axezi pe o abordare mai detaliată atunci când creezi un buget. Aici vei găsi principalele reguli și principii care te vor ajuta să-ți planifici finanțele și cheltuielile cu mai mult succes.

Stabilește-ți obiectivul

Să presupunem că te-ai decis să începi planificarea bugetului tău. De obicei, există un motiv pentru acest lucru, de exemplu, intenția de a reduce cheltuielile regulate și neregulate, intenția de a începe să economisesti bani pentru viitor, dorința de a economisi bani pentru o achiziție mai mare și multe altele. Un obiectiv clar, care este exprimat și într-un interval de timp precis, va fi ca o promisiune față de tine însuți și te va ajuta să stabilești cu exactitate cât de mult va trebui să se schimbe comportamentul tău financiar pentru a-l atinge.

Formarea unui obicei

Acest obicei se formează, de regulă, în două luni. În această perioadă trebuie să acorzi o atenție deosebită disciplinării tale în ceea ce privește cheltuielile. Încearcă să trăiești cumpătat în această perioadă și să nu cedezi în fața cumpărarilor impulsive. După aproximativ 60 de zile, vei observa că a nu cheltui bani devine mai ușor decât a cheltui!

Monitorizează-ți cheltuielile

Experții recomandă monitorizarea constantă a situației financiare pentru a înțelege oportunitățile de reducere a cheltuielilor și pentru a crea un obicei de a economisi bani. În primele trei până la șase luni, vei avea șansa de a înțelege ce costuri regulate și neregulate se regăsesc în bugetul tău și cât de mult le poți reduce. În monitorizare, se recomandă să utilizezi un tabel detaliat (MS Excel) sau una dintre aplicațiile mobile (YNAB, Spendee, MS My money etc.) pentru a înregistra și urmări costurile în funcție de poziție. Asigură-te că separi costurile cât mai detaliat posibil, analizând separat costurile cu mâncarea, igiena, cultura, cazarea, utilitățile, petrecerile, alcoolul, studiile și educația, social media, transportul, călătoriile, îmbrăcămintea, cadourile, achizițiile mari, împrumuturile etc. Evaluează-ți din nou costurile pe poziții în fiecare lună pentru a vedea ce costuri, în special, ai putea reduce, economisind astfel mai mulți bani.

Acoperă cheltuielile esențiale

Cheltuielile de bază sunt, de obicei, cele legate de costurile obișnuite ale unui apartament sau ale unei case și de obligațiile financiare, cum ar fi împrumuturile bancare. Acestea sunt costuri ale căror termene nu trebuie amânate pentru a economisi bani. În alte cazuri, la cheltuielile esențiale se adaugă și alimentele, categorie pentru care, de multe ori, este posibil să se revizuiască coșul de cumpărături și să se opteze pentru achiziționarea unor alternative mai puțin costisitoare.

Cheltuie mai puțin pentru bunuri secundare

Regula anterioară ne conduce la următoarea – consumă mai puțin pe acele obiecte care nu sunt vitale pentru supraviețuire. Dacă vrei să economisești bani, nu ai nevoie de cei mai scumpi pantofi sau de o poșetă de designer. Încearcă să echilibrezi calitatea, marca și prețul, punând funcționalitatea pe primul loc.

Evită inflația stilului de viață

De obicei, dacă venitul unei persoane crește, cresc și ambițiile sale în ceea ce privește cheltuirea banilor – achiziții mai ample și mai scumpe. Cu toate acestea, dacă veniturile cresc, nu înseamnă automat că trebuie să cheltuiești mai mult. În acest caz, există riscul de a te plasa într-o cursă a șobolanilor autoimpusă – începi să câștigi mai mult, începi să cheltuiești mai mult, nevoile și angajamentul tău financiar cresc, ceea ce te obligă să muncești și mai mult pentru a câștiga mai mult, și așa mai departe. La un moment dat, vei atinge plafonul salariului și al eficienței muncii, ceea ce te va obliga să trăiești din nou din cec în cec. Prin urmare, continuă să îți folosești banii cu înțelepciune, menținând obiceiul de a economisi. Nu poți controla prețul unei mașini, dar poți alege o mașină pe care ți-o poți permite.

Nu lua decizii pripite pentru credit

Dacă ți-ai stabilizat veniturile și cheltuielile și ai reușit să faci economii regulate, evaluează întotdeauna cu atenție dacă trebuie să iei un împrumut pentru o achiziție mai mare sau dacă ai putea economisi și ai cumpăra-o singur. Nu te grăbi să îți asumi obligații de credit. În plus, nu trebuie să folosești întotdeauna suma maximă de împrumut oferită de bancă, de exemplu, atunci când cumperi o casă sau o mașină.

Dacă te-ai decis să iei un credit, dar vrei să păstrezi obiceiul de a economisi, petrece mai mult timp evaluând ofertele băncilor și ale altor finanțatori. Fii atent la comisioanele de emitere a creditului, la ratele dobânzilor și la costurile suplimentare legate de împrumut și alege opțiunea cea mai puțin costisitoare.

Depune cel puțin 10-20% în economii

Nu uita să economisești în mod regulat cel puțin 10-20% din venitul tău net sau încearcă să îți creezi o rezervă de siguranță de 3-6 salarii lunare. În acest fel, dacă îți pierzi locul de muncă sau ai o cheltuială semnificativă și neașteptată, nu trebuie să împrumuți mai mult decât te simți confortabil să rambursezi. Este întotdeauna mai bine să economisesti într-un cont separat din care nu faci plăți zilnice, cum ar fi un cont de economii. De asemenea, ȋți va fi utilă limita de consum oferită de majoritatea băncilor. În alte cazuri, poți face și economii în numerar, dar atunci trebuie acordată o atenție deosebită securității locului în care îți vei păstra banii.

DECLINAREA RESPONSABILITĂȚII: Informațiile conținute în cadrul ghidului de educație financiară sunt furnizate numai în scop informativ. Utilizatorul ar trebui să facă întotdeauna propriile analize și să solicite consiliere profesională pentru a se asigura că recomandările furnizate sunt adecvate pentru propria situație. Nu garantăm acuratețea totală, exhaustivitatea sau veridicitatea oricăror sfaturi, opinii, declarații sau alte informații furnizate sau distribuite prin intermediul acestui site web. Prin urmare, orice risc asociat pe baza informațiilor furnizate ar trebui evaluat de fiecare persoană în parte.