Si të kurseni para dhe të planifikoni financat personale

Buxheti personal është i rëndësishëm gjithmonë. Megjithatë, ka një rëndesi të veçantë tani, kur në ekonominë botërore mund të vërehen shenja krize, inflacioni të shpejtë dhe rritje e çmimeve të burimeve të energjisë. Një buxhet i mirëmenduar me kosto të parashikueshme do t’ju ndihmojë të kaloni vështirësitë financiare dhe të ruani mirëqenien ekonomike.

Planifikimi i buxhetit mund të karakterizohet nga një rregull i thjeshtë – shpenzoni më pak se sa fitoni. Megjithatë, në jetën e përditshme, kjo formulë nuk funksionon gjithmonë, sepse secili prej nesh ka nevoja individuale,zakone të shpenzimit të parave, por edhe dëshira. Ekspertët zakonisht rekomandojnë fokusimin në një qasje më të detajuar kur krijoni një buxhet. Këtu do të gjeni parimet dhe rregullat kryesore për t’ju ndihmuar të planifikoni më me sukses financat dhe shpenzimet tuaja.

Vendosni qëllimin tuaj

Supozoni se keni vendosur të filloni të planifikoni buxhetin tuaj. Zakonisht ka një arsye për të, për shembull, dëshira për të reduktuar shpenzimet e rregullta dhe të parregullta, dëshira për të filluar të kurseni para për të ardhmen, dëshira për të kursyer para për një blerje më të madhe dhe shumë të tjera. Një qëllim i qartë, i shprehur në një hark kohor të saktë, do të jetë si një premtim për veten dhe do t’ju ndihmojë të përcaktoni saktësisht se sa  duhet të ndryshoni zakonet e shpenzimeve tuaja për ta arritur atë.

Formimi i një zakoni Një zakon i ri formohet brenda dy muajsh. Pra, është koha kur duhet t’i kushtoni vetes tuaj një vëmendje të veçantë për tu disiplinuar  rreth shpenzimeve. Mundohuni të jetoni duke kursyer gjatë kësaj kohe dhe mos bini pre të blerjeve impulsive. Pas rreth 60 ditësh, do të vini re se mos shpenzimi I parave bëhet më i lehtë se shpenzimi!

Monitoroni shpenzimet tuaja

Ekspertët rekomandojnë të monitoroni rregullisht gjendjen tuaj financiare për të kuptuar mundësitë për uljen e shpenzimeve dhe krijimin e një zakoni për të kursyer para. Tre deri në gjashtë muajt e parë, do të keni mundësinë të kuptoni se cilat kosto të rregullta dhe të parregullta janë në buxhetin tuaj dhe sa mund t’i reduktoni ato. Gjatë monitorimit, rekomandohet që të përdorni një tabelë të detajuar (MS Excel) ose një nga aplikacionet (YNAB, Spendee, MS My money, etj.) për të regjistruar dhe ndjekur shpenzimet detajisht sipas rasteve. Sigurohuni që t’i ndani kostot me sa më shumë detaje të jetë e mundur, duke parë veçmas kostot e ushqimit, higjienës, kulturës, akomodimit, shërbimeve, festave, alkoolit, studimeve dhe arsimit, mediave sociale, transportit, udhëtimit, veshjeve, dhuratave, blerjeve të mëdha, kredive. , etj.) Rivlerësoni shpenzimet tuaja sipas rasteve çdo muaj për të parë se cilat shpenzime, në veçanti, mund të ulni, duke kursyer kështu më shumë para.

Mbuloni shpenzimet bazë

Shpenzimet bazë janë zakonisht ato që lidhen me kostot e rregullta të një shtëpie dhe detyrimet financiare, si për shembull kreditë bankare. Këto janë kosto, afatet e të cilave nuk duhet të vonohen për të kursyer para. Në raste të tjera, shpenzimeve thelbësore i shtohet edhe ushqimi, ku shpesh është e mundur të rishikohet shporta e blerjeve dhe të zgjidhet të blini alternativa më pak të shtrenjta.

Shpenzoni më pak për mallra dytësore

Rregulli i mëparshëm na çon te tjetri – shpenzoni më pak për ato sende që nuk janë të domosdoshme për mbijetesën. Nëse doni të kurseni para, nuk keni nevojë për këpucët më të shtrenjta apo një çantë të dizenjuar. Përpiquni të krijoni një ekuilibër mes cilësisë, markës dhe çmimit, duke vendosur funksionalitetin në vend të parë.

Shmangni inflacionin e stilit të jetesës

Shpesh, nëse të ardhurat e një personi rriten, rriten edhe ambiciet e tij për shpenzimin e parave – blerje më të mëdha dhe më të shtrenjta. Megjithatë, nëse të ardhurat tuaja rriten, kjo nuk do të thotë automatikisht që duhet të shpenzoni më shumë. Në këtë rast, ekziston rreziku që të vendosni veten në një garë të vetë-imponuar – filloni të fitoni më shumë, filloni të shpenzoni më shumë, nevojat tuaja dhe detyrimet financiare rriten, gjë që ju detyron të punoni edhe më shumë për të fituar më shumë, dhe kështu me radhë. Në një moment të caktuar, do të përballeni me tavanin e pagës dhe efikasitetit të punës, duke ju detyruar të jetoni nga paga në pagë. Prandaj, vazhdoni t’i përdorni paratë tuaja me mençuri, duke ruajtur zakonin e kursimit. Ju nuk mund të kontrolloni çmimin e një makine, por mund të zgjidhni një makinë që mund ta përballoni.

Mos merrni vendime të shpejta për kredinë Nëse i keni stabilizuar të ardhurat dhe shpenzimet tuaja dhe arrini të bëni kursime të rregullta, vlerësoni gjithmonë me kujdes nëse duhet të merrni një kredi për një blerje më të madhe apo nëse mund të kurseni pak dhe ta blini vetë. Mos nxitoni të merrni përsipër detyrime kredie. Përveç kësaj,  nuk është gjithmonë e nevojshme të përdorni shumën maksimale të kredisë që ju ofrohet nga banka, për shembull, kur blini një shtëpi ose një makinë.

Nëse keni vendosur të merrni kredi, por dëshironi të ruani zakonin e të kursyerit, kaloni më shumë kohë duke vlerësuar ofertat e bankave dhe financuesve të tjerë. Kushtojini vëmendje tarifave të lëvrimit të kredisë, normave të interesit dhe kostove shtesë të lidhura me kredinë dhe zgjidhni opsionin më pak të shtrenjtë.

Kurseni të paktën 10-20%

Mos harroni të bëni kursime të rregullta prej të paktën 10-20% të të ardhurave tuaja neto ose përpiquni të krijoni një masë sigurie prej 3-6 pagash mujore. Në këtë mënyrë, nëse humbni punën tuaj ose keni një shpenzim të konsiderueshëm e të papritur, nuk do të duhet të merrni borxh më shumë se sa jeni në gjendje ta ktheni me lehtësi.  Gjithmonë është më mirë të keni një llogari të veçantë nga e cila nuk bëni pagesa të përditshme, si për shembull një llogari kursimi. Do t’ju duket i dobishëm edhe kufiri i shpenzimeve të ofruar nga shumica e bankave. Në raste të tjera mund të bëni edhe kursime me para në dorë, por më pas duhet t’i kushtohet vëmendje e veçantë sigurisë së vendit ku do të ruani paratë tuaja.

MOFIMI: Informacioni i përfshirë në platformën e edukimit financiar ofrohet vetëm për qëllime informative. Përdoruesi duhet të bëjë gjithmonë kërkimin e tij dhe të kërkojë këshilla profesionale për t'u siguruar që rekomandimet e dhëna janë të përshtatshme për situatën e tyre. Ne nuk garantojmë saktësinë, plotësinë ose besueshmërinë totale të ndonjë këshille, opinioni, deklarate ose informacioni tjetër të shfaqur ose të shpërndarë përmes kësaj faqeje interneti. Prandaj, çdo mbështetje në informacionin e dhënë është vetëm risk i juaji.