Ce este Gradul de îndatorare și cum se calculează?

Gradul de îndatorare (GÎ) reprezintă procentul din venitul tău lunar net care este destinat plății ratelor lunare ale împrumutului. Instituțiile financiare îl utilizează pentru a determina riscul de împrumut. Un grad de îndatorare scăzut indică un venit suficient în raport cu plata datoriilor, ceea ce face ca un împrumutat să fie mai interesant.

Gradul de îndatorare (GÎ)este un indicator excelent pentru evaluarea situației tale financiare și a obligațiilor financiare curente. De asemenea, acest indicator ar trebui să te ajute să evaluezi dacă un nou împrumut va cauza o povară financiară excesivă asupra bugetului tău lunar. De exemplu, dacă GÎ este de 20%, înseamnă că a cincea parte din venitul tău lunar este cheltuită pentru obligațiile de credit, dar dacă GÎ este de 50%, înseamnă că deja jumătate din venitul tău net este cheltuit pentru plata creditelor.

De obicei, debitorii cu un grad de îndatorare scăzut vor reuși să își gestioneze eficient plățile lunare ale datoriilor. În general, instituțiile financiare doresc să vadă un grad de îndatorare scăzut înainte de a acorda credite pentru a se asigura că împrumutații nu sunt supraîndatorați.

Gradul de îndatorare este deseori stabilit prin lege și poate varia în diferite țări, dar poate fi stabilit și de către instituția financiară la nivel intern. Deși situația financiară a unei persoane trebuie întotdeauna evaluată separat, există o opinie în rândul experților potrivit căreia un grad de îndatorare optim nu depășește 40%.

Formula de calcul a GÎ este una simplă:

Pasul 1:

Adună toate creditele pe care le ai, cum ar fi un împrumut auto, un credit ipotecar, un împrumut pentru studenți etc.

Pasul 2:

Împarte obligațiile totale la venitul tău net lunar și vei obține un procentaj care reprezintă gradul tău de îndatorare

Exemplu:

Maria dorește să obțină un împrumut auto de 20.000 de euro. Ea are un salariu de 1.000 de euro după impozitare și cheltuiește în fiecare lună 400 de euro pentru un credit ipotecar și 50 de euro pentru un împrumut pentru studenți. Obligațiile lunare totale se ridică la 450 de euro.

GÎ se calculează prin adunarea (400+50) și împărțirea la 1.000. GÎ -ul Mariei actual este 450/1000=45%.

Cele mai multe instituții financiare ar putea considera acest raport ca fiind ridicat, deoarece, dacă obține un împrumut de 20.000 de euro cu o rată lunară de 290 de euro, gradul său de îndatorare va crește și mai mult (450+290)/1000=74%.

În cazul în care GÎ este deja ridicat și se apropie sau depășește 40%, ar trebui să iei în considerare reducerea angajamentelor tale lunare sau să găsești o modalitate de a-ți crește venitul regulat. Dacă dispui de fonduri suplimentare, ai putea lua în considerare închiderea creditului sau reducerea mai devreme a sumei totale a unui împrumut activ, reducând astfel angajamentul tău lunar. Sau ai putea căuta modalități de reducere a costurilor locuinței sau a costurilor regulate cu utilitățile, economisind unele resurse (electricitate, apă, căldură) sau alegând un apartament sau o mașină mai ieftină.

DECLINAREA RESPONSABILITĂȚII: Informațiile conținute în cadrul ghidului de educație financiară sunt furnizate numai în scop informativ. Utilizatorul ar trebui să facă întotdeauna propriile analize și să solicite consiliere profesională pentru a se asigura că recomandările furnizate sunt adecvate pentru propria situație. Nu garantăm acuratețea totală, exhaustivitatea sau veridicitatea oricăror sfaturi, opinii, declarații sau alte informații furnizate sau distribuite prin intermediul acestui site web. Prin urmare, orice risc asociat pe baza informațiilor furnizate ar trebui evaluat de fiecare persoană în parte.