Kas ir ikmēneša parādsaistību-ienākumu rādītājs (DSTI) un kā to pats vari aprēķināt?

Ikmēneša parāda attiecība pret ikmēneša neto ienākumiem (DSTI) ir procentuālā daļa no taviem neto ikmēneša ienākumiem, kas tiek novirzīti ikmēneša aizdevuma maksājumu nokārtošanai. Finanšu iestādes to izmanto, lai noteiktu tavu kredītrisku un spēju pildīt saistības. Zems DSTI rādītājs norāda uz pietiekamiem ienākumiem attiecībā pret parāda apkalpošanu.

DSTI rādītājs ir lielisks kritērijs, lai novērtētu savu finansiālo stāvokli un pašreizējās finanšu saistības. Tāpat šim rādītājam vajadzētu palīdzēt novērtēt, vai jauns kredīts neradīs pārmērīgu finansiālo slogu tavam ikmēneša budžetam. Piemēram, ja tavs DSTI ir 20%, tas nozīmē, ka piektā daļa no ikmēneša ienākumiem tiek novirzīta kredītsaistībām, bet, ja DSTI ir 50%, tas nozīmē, ka jau puse no neto ienākumiem tiek tērēta kredīta maksājumiem.

Zema parāda attiecība pret ienākumiem parasti liecina par to, ka potenciālais klients efektīvi pārvalda savu budžetu un apzinās, cik lielas saistības var uzņemties. Finanšu iestādes parasti vēlas redzēt zemus DSTI koeficientus, jo tās nebūs gatavas izsniegt naudu cilvēkam, kuram šīs saistības radīs nesamērīgu finanšu slogu.

DSTI slieksnis nereti tiek noteikts ar likumu un valstīs var atšķirties, taču to var noteikt arī pati finanšu iestāde iekšēji. Lai gan vienmēr ir atsevišķi jāvērtē cilvēka finansiālais stāvoklis, ekspertu vidū Eiropā valda uzskats, ka veselīga DSTI attiecība nepārsniedz 40%.

Formula, kā aprēķināt DTI:

Pirmais solis

Saskaiti visas savas kredītsaistības, piemēram, auto kredītu vai līzingu, hipotekāro kredītu, studentu kredītu, patēriņa kredītu u.c.

Otrais solis

Izdali savas ikmēneša kredītsaistības ar ikmēneša neto ienākumiem, un tu iegūsi procentuālu attiecību, kas arī būs tavs DSTI rādītājs.

Piemērs

Maija, izmantojot auto kredītu, vēlas iegādāties 10 000 eiro vērtu automašīnu. Viņas ikmēneša alga ir 1000 eiro pēc nodokļu nomaksas. Katru mēnesi Maija tērē 400 eiro hipotekārā kredīta maksājumiem un 50 eiro studiju kredītam. Kopējās ikmēneša saistības sastāda 450 eiro.

Viņas DSTI aprēķina, saskaitot (400+50) un dalot ar 1000. Viņas pašreizējais DSTI ir 450/1000=0,45 jeb 45%.

Lielākā daļa finanšu institūciju varētu uzskatīt šo rādītāju par augstu, jo, ja viņa saņems vēl 10 000 eiro lielu aizdevumu, kura ikmēneša maksājums ir 220 eiro, viņas DSTI rādītājs kļūs vēl lielāks (450+220)/2000=0,67 jeb 67%.

Ja tavs DSTI rādītājs jau ir augsts – tas ir tuvu vai virs 40%, tad vajadzētu apsvērt iespēju samazināt ikmēneša saistības vai atrast veidu, kā palielināt savus regulāros ienākumus. Ja tev ir papildu līdzekļi, varētu apsvērt iespēju priekšlaicīgi slēgt kādu no kredītsaistībām vai samazināt aktīvā aizdevuma kopējo summu, tādējādi samazinot ikmēneša saistības. Vai arī var meklēt iespējas, kā samazināt mājokļa vai regulārās komunālās izmaksas, ietaupot resursus (elektrību, ūdeni, siltumu) vai izvēloties lētāku dzīvokli vai automašīnu.

ATRUNA: Finanšu pratības rīkā ietvertā informācija ir sniegta tikai informatīvos nolūkos. Lietotājam vienmēr pašam jāveic izpēte vai jāvēršas pie profesionāla un sertificēta konsultanta, lai pārliecinātos, ka sniegtie ieteikumi ir piemēroti katra individuālajai situācijai. Mēs negarantējam šajā tīmekļa vietnē sniegto vai izplatīto padomu, atzinumu, paziņojumu vai citas informācijas pilnīgu precizitāti vai ticamību. Tāpēc katram ir jāizvērtē riski, kas saistīti ar paļaušanos uz sniegto informāciju.