Care sunt costurile creditului?

Fiecare împrumut presupune un cost pentru client. Suma totală a împrumutului pe care clientul va trebui să o ramburseze este, de obicei, formată din mai multe componente – suma de bază a împrumutului, dobânda și comisioanele de serviciu. Comisioanele de întârziere pot afecta, de asemenea, suma totală dacă clientul nu este disciplinat în îndeplinirea obligațiilor sale. Află care sunt costurile unui împrumut din rândurile următoare:

Taxele

Instituțiile financiare percep comisioane pentru activități precum examinarea cererii de împrumut și administrarea contului. Printre exemplele de comisioane se numără:

  • Comisioane de administrare – o taxă pe care titularii de cont o pot suporta lunar doar pentru că dețin un cont curent la o instituție financiară. Nu toate instituțiile financiare percep aceste comisioane (deși multe o fac) și este posibil ca ele să nu se aplice la fiecare tip de cont oferit.
  • Comisionul de analiză – un comision perceput pentru servicii legate de produsul sau serviciul principal achiziționat, cum ar fi eliberararea împrumutului, procesarea documentelor, păstrarea înregistrărilor și alte servicii administrative.
  • Penalități de întârziere – reprezintă penalitățile aplicate la următoarea plată în cazul în care un client nu a respectat termenul de plată pentru o plată regulată sau unică.

Dobânda 

Dobânda este suma de bani pe care o percepe o instituție financiară pentru utilizarea baniilor împrumutați. Rata dobânzii poate fi fixă sau variabilă.

  • Rata fixă înseamnă că rata dobânzii rămâne aceeași pe toată durata împrumutului;
  • Rata variabilă înseamnă că rata dobânzii se poate modifica pe durata împrumutului. Contractul de credit va indica detaliile privind modificările ratei.

Atunci când soliciți un împrumut, trebuie să fii întotdeauna atent la toate costurile, cum ar fi rata anuală efectivă (DAE), costurile de analiză a împrumutului și costurile de verificare a documentelor. De asemenea, află dacă ratele dobânzii sunt fixe sau dacă se pot modifica în timp, de exemplu, ca în cazul EURIBOR. Deși ar trebui să depui toate eforturile pentru a-ți îndeplini întotdeauna obligațiile de credit la timp, ar trebui să afli și care sunt comisioanele de penalizare ale creditului.

DECLINAREA RESPONSABILITĂȚII: Informațiile conținute în cadrul ghidului de educație financiară sunt furnizate numai în scop informativ. Utilizatorul ar trebui să facă întotdeauna propriile analize și să solicite consiliere profesională pentru a se asigura că recomandările furnizate sunt adecvate pentru propria situație. Nu garantăm acuratețea totală, exhaustivitatea sau veridicitatea oricăror sfaturi, opinii, declarații sau alte informații furnizate sau distribuite prin intermediul acestui site web. Prin urmare, orice risc asociat pe baza informațiilor furnizate ar trebui evaluat de fiecare persoană în parte.