Cum să păstrezi un scor de credit bun?

Un istoric de credit și un scor de credit excelent sunt esențiale pentru a fi eligibil la obținerea unui împrumut în condiții mai avantajoase. De ce? Ei bine, acestea pot duce la obținerea unei dobânzi mai mici. Arată cât de conștiincios ești ca împrumutat și poti primi oferte avantajoase de la instituțiile financiare.

Orice persoană care a cumpărat cel puțin o dată un produs în rate, a contractat un împrumut de la un creditor autorizat sau a efectuat plăți constante către furnizorii de servicii, are un scor de credit. Scorul de credit se formează automat, dar persoana are posibilitatea de a-l îmbunătăți prin intermediul obiceiurilor sale financiare.

Sfaturile pentru menținerea unui istoric de credit bun sunt multe și variate, dar experții evidențiază de obicei opt sfaturi principale, pe care le-am sintetizat în acest articol.

Regula de aur. Plătește la timp. Efectuarea plăților la timp este una dintre cele mai bune modalități de a dovedi instituțiilor financiare că ești un debitor cu risc scăzut și că vei fi capabil să îți îndeplinești obligațiile financiare. Cu cât riscul este mai mic, cu atât mai bune vor fi condițiile viitoare de împrumut pe care le vei obține și cu atât mai puțini bani va trebui să plătești pentru un împrumut.

Experții noștri îi sfătuiesc pe clienți să respecte cu atenție graficele de plată și scadențele. O modalitate ușoară este să setezi alarme care să te anunțe când se apropie ziua plății. Un alt truc util este să te înregistrezi pentru plăți automate. Acest lucru te va asigura că suma de bani specificată va fi transferată creditorului tău în fiecare lună în aceeași zi.

Să ai un istoric de credit. Uneori, o persoană care solicită primul său împrumut, dar nu are un istoric de credit anterior, poate fi considerată un client cu risc ridicat. Acest lucru se datorează faptului că exista un istoric. Pentru a avea un scor de credit bun, trebuie să demonstrezi un obicei de bună gestionare a creditului pe o perioadă mai îndelungată.

Redu-ți obligațiile existente înainte de a-ți asuma altele noi. Înainte de a acorda un împrumut, creditorii evaluează întotdeauna raportul dintre venituri și obligațiile de credit existente. Acest lucru se numește raportul DTI (Debt To Income). Instituția de credit poate refuza să acorde un împrumut dacă obligațiile tale de credit depășesc un anumit procent din venitul tău total. Încearcă întotdeauna să nu aloci mai mult de 30% din venitul tău net lunar pentru creditele tale. Dacă observi că datoriile ocupă o parte mai semnificativă din venitul tău net, încearcă să le reduci în timp.

Aplică pentru creditul de care ai nevoie. Doar pentru că ți se oferă un credit nu înseamnă că trebuie să-l accepți. Nu solicita mai multe credite într-o perioadă scurtă de timp. Preluarea unor datorii mari într-un timp scurt este un semn de risc de credit ridicat și de gestionare inadecvată a finanțelor.

Nu lua un împrumut pentru a acoperi un altul. În niciun caz nu trebuie contractat un credit nou pentru a rezolva problemele temporare de îndeplinire a obligațiilor financiare care decurg dintr-un împrumut deja contractat. Un nou împrumut reprezintă o povară suplimentară pentru finanțele tale și poate duce la dificultăți și mai mari în îndeplinirea obligațiilor tale pe termen mediu. Dacă vreodată ai probleme în efectuarea unei plăți, contactează imediat creditorul tău pentru a stabili ce modificări trebuie aduse graficului de rambursare sau pentru a găsi o soluție de amânare a plăților.

Ține evidența cheltuielilor tale. Monitorizează întotdeauna tranzacțiile efectuate cu cardul de debit și cu cardul de credit și operațiunile la bancomat. Acest lucru te va ajuta să îți planifici cu mai mult succes cheltuielile zilnice, să îți construiești economii stabile și să nu te expui unor riscuri neașteptate.

Nu te apropia de limita ta de credit. Fii intelligent! Dacă ești aproape de a depăși limita de credit, atunci reexaminează-ți cheltuielile. Menținerea ratei de utilizare a creditului sub 30% te-ar putea ajuta să îți maximizezi scorul de credit.

Fă economii. Nu uita să economisești în mod regulat cel puțin 10-20% din venitul tău net sau încearcă să îți creezi o rezervă de siguranță de 3-6 salarii lunare. În acest fel, dacă îți pierzi locul de muncă sau ai o cheltuială semnificativă și neașteptată, nu trebuie să împrumuți mai mult decât te simți confortabil să rambursezi.

Deși aceste opt recomandări te vor ajuta cu siguranță să îți planifici mai bine obligațiile și să îți îmbunătățești scorul de credit, nu îți garantează în orice moment cele mai bune condiții de împrumut. Orice creditor responsabil evaluează, de asemenea, valoarea netă a venitului, stabilitatea veniturilor, vârsta, numărul de persoane aflate în întreținere, venitul gospodăriei în unele cazuri și alte criterii care pot afecta împrumutul.

Trebuie reținut faptul că obținerea unui istoric și a unui scor de credit bun este un maraton și un proces cu multe variabile. Planificarea finanțelor personale și a obligațiilor de creditare trebuie abordată cu atenție și responsabilitate.

DECLINAREA RESPONSABILITĂȚII: Informațiile conținute în cadrul ghidului de educație financiară sunt furnizate numai în scop informativ. Utilizatorul ar trebui să facă întotdeauna propriile analize și să solicite consiliere profesională pentru a se asigura că recomandările furnizate sunt adecvate pentru propria situație. Nu garantăm acuratețea totală, exhaustivitatea sau veridicitatea oricăror sfaturi, opinii, declarații sau alte informații furnizate sau distribuite prin intermediul acestui site web. Prin urmare, orice risc asociat pe baza informațiilor furnizate ar trebui evaluat de fiecare persoană în parte.